vineri, 1 octombrie 2010

Canionul Bryce - poate cel mai frumos canion al Terrei












Legendele amerindienilor Paiute spun ca, dupa crearea Oamenilor de Legenda - primii oameni care au vazut lumina Soarelui sub obladuirea Marelui Spirit- un duh malefic, cel al coiotului, ar fi pacalit o mare parte a acestora si i-ar fi transformat in stane de piatra pe vecie. Anka-ku-was-a-wits, insemnand „cei cu chipurile pictate in rosu”, stramosii oamenilor, metamorfozati in bizare formatiuni calcaroase, pazesc si astazi ceea ce colonistii mormoni din Utah au numit Canionul Bryce si stancile sale uluitoare... poate cel mai bizar si, totodata, mai frumos canion al planetei.
La portile sale si-au dus existenta misteriosii Anasazi, cultura precolumbiana veche de milenii ale carei urme au fost descoperite in America de Nord, la fel ca si membrii culturii Fremont, cultura al carei apogeu era atins inca din secolul al XII-lea. Lor le-au urmat indienii Paiute, cei care au dat nastere unora dintre cele mai frumoase legende ale lumii, si primii oameni care au cultivat cu succes terenurile semi-aride ale canionului. Apoi, colonistii europeni, metamorfozati in credinciosi mormoni, au pus capat existentei tribului amerindian din canion, aducandu-si vitele si gonind nativii in rezervatii in care doar amintirea Raiului in care traisera le mai putea alina trista existenta.
Povestile spun ca primul alb stabilit in canion a fost un fermier scotian, Ebenezer Bryce, urmat de sotia sa Mary. Dupa el, sute de imigranti mormoni s-au ingramadit in locul pe care l-au botezat, in memoria sa, Bryce Canyon - Canionul lui Bryce. A fost, poate, frumusetea de neinchipuit a canionului din Utah cea care i-a determinat pe americani, inca din anul 1916, sa ceara stoparea distrugerilor facute de fermierii, taietorii de lemne si vanatorii mormoni. 7 ani mai tarziu, la 8 iunie 1923, Canionul Bryce era numit Monument National inca in existenta.
Cuvintele sunt, insa, prea sarace pentru a descrie perfectiunea atinsa de natura in cazul Canionului Bryce. Pozitionat in forma unui amfiteatru, canionul strabatut de mii de stanci, arcuri naturale si brazi, este considerat si astazi o minune naturala a lumii.

6 comentarii:

  1. Da tizo! Maret si frumos.
    IMPRESIONANT! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb Elena! Weekend placut! pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos, multumesc pentru aceste descoperiri.
    Parca ar fi castele, cum ai spus tu, nu sant cuvinte pentru a axprima frumusetea lor.
    Iti doresc un sfarsit de saptamana fericit draga mea.

    RăspundețiȘtergere
  4. elena marin-alexe,
    Un weekend excelent
    draga mea Tiză vă doresc!
    Mii de pupicei din capitală!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ileana,
    Mulţumesc Ileana!
    Weekend superb şi ţie draga mea!
    Te pup şi te mai aştept!

    RăspundețiȘtergere
  6. Daniela,
    Mă că ţi-a plăcut scumpa mea..
    Să ai un weekend fericit!
    Te pup şi îmbrăţişez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere