sâmbătă, 6 februarie 2010

Gabriel Garcia Merquez - Ultima scrisoare

...Dacă pentru o clipă Dumnezeu ar uita că sunt o marionetă din cârpă şi mi-ar dărui o bucaţică de viaţă, probabil că n-aş spune tot ceea ce gândesc, însă în mod categoric aş gândi tot ceea ce zic.

Aş da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valorează, ci pentru ceea ce semnifică.

Aş dormi mai puţin, dar aş visa mai mult, înţelegând că, pentru fiecare minut în care inchidem ochii, pierdem şaizeci de secunde de lumină. Aş continua să merg când ceilalţi se opresc, m-aş trezi când ceilalţi dorm. Aş asculta când ceilalţi vorbesc şi aş şti să savurez o îngheţată cu ciocolată!

Dacă Dumnezeu mi-ar face cadou o bucăţică de viaţă, m-aş îmbrăca foarte modest şi m-aş întinde la soare, lăsându-mi la vedere nu numai corpul, ci şi sufletul meu.

Doamne Dumnezeul meu, dacă aş avea inimă, aş grava ura mea peste ghiaţă şi aş aştepta până soarele răsare. Aş picta cu un vis al lui Van Gogh despre stele un poem al lui Benedetti, şi un cântec al lui Serrat ar fi serenada pe care i-aş oferi-o lunii. Aş uda cu lacrimile mele trandafirii, pentru a simţi durerea spinilor şi sărutul incarnat al petalelor...

Doamne, Dumnezeule, daca aş avea o bucăţică de viaţă...

N-aş lăsa să treacă nicio zi fără să le spun oamenilor pe care îi iubesc, că îi iubesc. Aş convinge pe fiecare femeie sau bărbat, spunându-le că ei sunt prietenii mei preferaţi şi aş trăi îndrăgostit de dragoste.

Oamenilor le-aş demonstra cât se înşală crezând că nu se mai îndrăgostesc când îmbătrânesc, neştiind că îmbătrânesc când nu se mai îndrăgostesc!

Unui copil i-aş da aripi, dar l-aş lăsa să înveţe să zboare singur. Pe bătrâni i-aş învăţa că moartea nu vine cu bătrâneţea, ci cu uitarea.

Atâtea lucruri am învăţat de la voi, oamenii... Am învăţat că toată lumea vrea să traiască pe vârful muntelui, însă fără să bage de seamă că adevărata fericire rezidă în felul de a-l escalada. Am învăţat că atunci când un nou-născut strânge cu pumnul lui micuţ, pentru prima oară, degetul părintelui, l-a acaparat pentru totdeauna.

Am învăţat că un om are dreptul să se uite în jos la altul doar atunci când ar trebui să-l ajute să se ridice.

Sunt atâtea lucruri pe care aş putea să le învăţ de la voi, dar nu cred că mi-ar mai servi, deoarece atunci când o să fiu băgat în interiorul acelei cutii, înseamnă că, din nefericire, voi fi murit.

Spune intotdeauna ce simţi şi fă ceea ce gândeşti. Dacă aş şti că asta ar fi ultima oară când te voi vedea dormind, te-aş îmbrăţişa foarte strâns şi l-aş ruga pe Dumnezeu să fiu păzitorul sufletului tău. Daca aş şti că asta ar fi ultima oară când te voi vedea ieşind pe uşă, ţi-aş da o îmbrăţişare, un sărut şi te-aş chema înapoi să-ţi dau mai multe. Dacă aş şti că asta ar fi ultima oară când voi auzi vocea ta, aş înregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta odată şi încă odată, până la infinit. Dacă aş şti că acestea ar fi ultimele minute în care te-aş vedea, aş spune "te iubesc" şi nu aş presupune, în mod stupid, că tu deja ştii.

Întotdeauna există ziua de mâine şi viaţa ne dă de fiecare dată o nouă şansă pentru a face lucrurile mai bine, dar dacă cumva greşesc, şi ziua de azi este tot ce ne rămâne, mi-ar face placere să-ţi spun cât te iubesc şi că niciodată nu te voi uita.

Ziua de mâine nu-i este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Azi poate să fie ultima zi când îi vezi pe cei pe care-i iubeşti. De aceea nu mai aştepta, fă-o azi, întrucât dacă ziua de mâine nu va mai fi niciodată, in mod sigur vei regreta ziua când nu ţi-ai facut timp pentru un surâs, o îmbrăţişare, un sărut şi când ai fost prea ocupat ca să le îndeplineşti o dorinţă. Să-i păstrezi pe cei pe care-i iubeşti aproape de tine; spune-le la ureche cât de multă nevoie ai de ei, iubeşte-i şi poartă-te frumos cu ei, fă-ţi timp să le spui "îmi pare rău", "iartă-mă", "te rog", şi toate cuvintele de dragoste pe care le ştii.

Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete. Cere-i Domnului tăria şi înţelepciunea necesare pentru a le exprima. Demonstrează-le prietenilor tăi cât de importanţi sunt pentru tine."

17 comentarii:

 1. doamne dumnezeule daca as avea o bucatica de viata ...as iubi mai mult decat iubesc acum.foarte frumoasa aceasta ultima scrisoare.iti doresc un week-end cat mai frumos.

  RăspundețiȘtergere
 2. E magnifica ultima scrisoare al lui Garcia Merquez !
  Ce minunat ar fi daca orice om si-ar trai fiecare zi ca si cand ar fi ultima !

  Va urez un sfarsit de saptamana presarat cu multe,multe bucurii!

  RăspundețiȘtergere
 3. gabriela,
  "Dacă Dumnezeu mi-ar face cadou o bucăţică de viaţă, m-aş îmbrăca foarte modest şi m-aş întinde la soare, lăsându-mi la vedere nu numai corpul, ci şi sufletul meu."
  Mulţumesc mult Gabriela..!
  Un sfârşit de săptămână
  minunt îţi doresc !
  Te pup!

  RăspundețiȘtergere
 4. IONEL MESAROS,
  "Ziua de mâine nu-i este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Azi poate să fie ultima zi când îi vezi pe cei pe care-i iubeşti."
  Mulţumesc mult IONEL..
  Un weekend minunat îţi doresc
  alături de cei dragi!

  RăspundețiȘtergere
 5. Ce frumos...mereu gasiti cate ceva care se duce direct in suflet.
  Va pup:)

  RăspundețiȘtergere
 6. Hai sa-ti zic io care e paradisul verde: ori Berceni, ori Columbia :))

  RăspundețiȘtergere
 7. hi how are u today how was ur Saturday

  RăspundețiȘtergere
 8. FleurduMay,
  Mulţumesc de vizită..
  O duminică frumoasă
  îţi doresc!
  Te pup!

  RăspundețiȘtergere
 9. Spiritul timpului,
  Nu comentez,dar îţi
  mulţumesc de vizită!
  O zi bună!

  RăspundețiȘtergere
 10. Frumoasa scrisoarea...ati gasit un autor pe sufletul meu.Multumesc...

  RăspundețiȘtergere
 11. magda,
  Mulţumesc Magda...
  şi mie îmi place foarte mult..
  O săptămână minunată îţi doresc!
  Te îmbrăţişez cu mare drag!

  RăspundețiȘtergere
 12. Subscriu cu tot sufletul finalului. Elena draga mea Tiza, noi avem un strop din viata dar nu intotdeauna stim cum s-o folosim.
  Intelepciunea Lui sa ne conduca spre cele mai bune decizii.
  Desi e iarna grea, te imbratisez cu un strop de caldura ramas restant in sufletul meu pentru cei dragi!

  RăspundețiȘtergere
 13. catta's blog,
  Mulşumesc de vizită.
  O zi excelentă!

  RăspundețiȘtergere
 14. elena marin-alexe,
  "Doamne, Dumnezeule, daca aş avea o bucăţică de viaţă...

  N-aş lăsa să treacă nicio zi fără să le spun oamenilor pe care îi iubesc, că îi iubesc. Aş convinge pe fiecare femeie sau bărbat, spunându-le că ei sunt prietenii mei preferaţi şi aş trăi îndrăgostit de dragoste.

  Oamenilor le-aş demonstra cât se înşală crezând că nu se mai îndrăgostesc când îmbătrânesc, neştiind că îmbătrânesc când nu se mai îndrăgostesc!"
  Mulţumesc mult scumpa mea Tiză..
  Vă doresc o zi minunată
  cu multă căldură în suflet!
  Vă pup!

  RăspundețiȘtergere
 15. Passion4God,
  "Am învăţat că un om are dreptul să se uite în jos la altul doar atunci când ar trebui să-l ajute să se ridice."
  Mulţumesc de vizită.
  Îţi doresc o zi frumoasă!

  RăspundețiȘtergere